انضباط فردی یا انضباط شخصی
بیایید بحث انضباط شخصی را با یک سوال شروع کنیم. فکر می کنید از میان ویژگی هایی مانند داشتن مهارت و دانش، انگیزه و انرژی، سخت کوشی، مدیریت زمان و استفاده درست از منابع و فرصت ها، کدامیک بارزترین خصوصیت افراد موفق است؟ شاید تعجب کنید که بگوییم هیچ کدام! باید بدانید که انضباط فردی، مهمترین و بارزترین خصوصیت افراد موفق است.
انضباط شخصی مجموعه رفتارهایی است که فرد برای خود معین میکند تا از آن تحت هر شرایطی پیروی کند تا به هدفی که در ذهن خود دارد برسد. آلبرت هابرد، مفهوم انضباط شخصی را اینطور بیان می کند: ” وادارکردن خودمان به انجام کار، در زمان لازم، صرفنظر از شرایط و علاقه خودمان” . حتی کارهایی که از انجام آنها احساس رضایت نمیکنید اگرچه سخت است، اما برای رسیدن به اهداف تعیین شده خیلی مفید و راهگشاست.
حالا که با مفهوم نظم فردی آشنا شدید بریم ببینیم راههای دستیابی به آن کدامند؟
10 روش عالی برای رسیدن به انضباط فردی
1- ذهنیت و تفکر درست
ذهنیت و تفکر درست اصل اول انضباط فردی است. نه تنها در انضباط شخصی بلکه در کل زندگی فردی و حرفه ای هر انسانی فکر کردن و ذهنیت مثبت، یک اصل اساسی و قطعی است. بعضی از انسان ها اصلا فکر نمی کنند و یا به علت ذهنیت منفی که دارند نتیجه تفکر آنها مفید و موثر نیست. قطعا کاری که تفکر خلاقانه پشت آن هست خروجی با کیفیت تر و بهتری دارد. ادیسون دانشمند بزرگ می فرماید: “فکرکردن سختترین انضباط در زندگی هر فرد است.”
هر چه بهتر و با کیفیت تر فکر کنید بهتر می توانید تصمیم بگیرید، پس درست فکر کردن بخش مهمی از تصمیم گیری است. حال چطور درست فکر کنیم؟ برای درست فکر کردن، زمانی را به آن اختصاص دهید. کم کم با تمرین کردن به این کار عادت می کنید که پیش از هر تصمیمی مدتی را به آن بیاندیشید. بهتر است پیش از هر تصمیم نیم ساعت تا یک ساعت را به فکر کردن و تمرکز بر آن موضوع بپردازید.
موضوع مورد نظر را روی کاغذ یادداشت کنید، حال جزئیات و راه حل هایی که به ذهنتان می رسد را نیز روی آن بنویسید. پس از آن خوب و با تمرکز روی آن فکر کنید، آنچه به ذهنتان می رسد را یادداشت کنید، اکنون به نوشته های خود نگاه کنید. اگر نتیجه لازم را نگرفتید، می توانید از کسانی که در آن زمینه اطلاعات و تخصصی دارند، کمک و مشورت بخواهید. این کار به شما کمک می کند تا توانایی فکر کردن شما بالاتر رود.
2- نوشتن اهداف و اهمیت و ارزش دادن به آنها
دومین روش انضباط فردی هدف گذاری است. یکی از عوامل مهمی که برای رسیدن به موفقیت و انضباط شخصی به انسان انگیزه می دهد، هدف گذاری و نوشتن اهداف است. نوشتن اهداف و ارزش دادن به آنها، خود به خود باعث تحریک و افزایش انگیزه شما برای انجام کارها می شود. حتی به راحتی و با اشتیاق به سمت کارهایی که مایل و راضی به انجام دادنشون نبودید می روید و آنها را انجام می دهید.
اگر اهداف بزرگ و بلند مدت هستند، آنها را به هدف ها و بازه های زمانی کوچک تبدیل کنید. مثلا اگر هدف گذاری کردید که تا دو سال آینده صاحب خانه شوید، برنامه سال اول، ماه اول و هفته اول، خود را مشخص کنید.
3-برنامه ریزی روزانه و مدیریت آن
روش سوم برای رسیدن به انضباط فردی، برنامه ریزی روزانه است. برنامه ریزی باعث نظم بخشیدن به کارها، سرعت در انجام آنها و جلوگیری از اهمال کاری و تنبلی می شود. انسان باید برای همه اوقات زندگی حتی برای فراغتش برنامهریزی داشته باشد.
برای برنامهریزی دقیق روزانه میتوانید این سوالات ساده را از خودتان بپرسید: امروز چه کارهای را باید انجام دهم؟ مهمترین کاری که باید امروز انجام دهم چیست؟ هر کدام از این کارها چقدر زمان نیاز دارد؟ الان چهکاری را باید انجام دهم؟ و … .
به این اصل مهم خوب دقت کنید: اگر یک دقیقه برای برنامه ریزی وقت بگذارید، در زمان انجام کارها ده دقیقه صرفه جویی خواهد شد. وقت گذاشتن برای برنامه ریزی، باعث صرفه جویی چند برابری زمان شما می شود. بنابراین کارهای روزانه را اولویتبندی کنید و در زمان معین آنها را انجام بدهید.
4- جرات داشتن
چهارمین روش دست یافتن به انضباط فردی، جرات داشتن است. برای داشتن انظبات فردی مجبور به انجام کارهای هستیم که گاهی خوشایند ما نیست و لازم است بر ترس ها و احساسات منفی خود غلبه کنیم. اینجاست که پای جرات و شهامت وسط میاد و باید اقدام لازم را انجام دهید. از شکست خوردن نترسید، زیرا شکست پلی است برای موفقیت و تجربه ای جدید که راه صحیح رسیدن به موفقیت را هموار می کند.
5- داشتن عادت های سلامتی
روش پنجم که به داشتن انضباط فردی کمک می کند، داشتن عادت هایست که سلامتی شما را تضمین می کنند. عادت کنید که هر روز ورزش کنید، مخصوصا صبح هنگام و تغذیه مناسب داشته باشید. این جمله ساده اما جادویی را که کلید سلامتی شماست، آویزه گوشتان کنید: ” کمتر بخورید و بیشتر ورزش کنید “
این نظم را در خود ایجاد کنید که ورزش روزانه داشته باشید. بهترین زمان برای ورزش روزانه صبح است. ورزش صبح باعث میشود که بدن شما در طول روز کالریهای بیشتری بسوزاند؛ ضمن اینکه بسیار هوشیارتر خواهید شد.
داشتن یک رژیم غذایی سالم میتواند تمرکز و کیفیت کار شما را بهبود بخشد. باید به اندازه کافی مواد غذایی به بدنتان برسد تا انرژی کافی داشته باشید و تمرکز و قدرت تفکر ذهنتان را افزایش دهید.
6- سخت کوشی
روش ششم و مهمترین اصل انضباط فردی، سخت کوشی است. اگر زندگینامه افراد موفق را مطالعه کرده باشید، خواهید دید که همه آنها انسان های سخت کوش و پر تلاشی بوده اند. این اصل برای رسیدن به انضباط شخصی بسیار مهم است. انسان های که برای رسیدن به هدف و خواسته هایشان تلاش نمی کنند، اگر هم چیزی داشته باشند به مرور زمان از دست می دهند.
انجام دادن برخی کارها و وظایف ساده و لذت بخش است. اما برای رسیدن به نظم و انضباط شخصی باید کارهایی را انجام دهید که معمولا برایتان ناخوشایند و چالش برانگیز هستند. برای اینکه در انجام کارهایی که مورد علاقه شما نیست، حس رضایت بیشتری داشته باشید، میتوانید در کنار آن کاری را انجام دهید که به آن علاقه دارید. مثلاً گوش دادن به یک موسیقی آرامشبخش یا نوشیدن نوشیدنی محبوبتان در حین یادگیری نرمافزار جدید.
7- به خودتان پاداش دهید و پیروزی هایتان را جشن بگیرید
روش هفتم برای رسیدن به انضباط فردی که خیلی جذاب و انگیزشی است، پاداش دادن و جشن گرفتن پس از انجام موفق کارهاست. به نظر شمامهمترین تفاوت افراد موفق با افراد ناموفق چیست؟ افراد موفق پیروزی هایشان را جشن می گیرند و مرتب به خودشان جایزه می دهند، اما افراد ناموفق معمولا خود را سرزنش و مجازات می کنند.
هر وقت پس از مدتی کار کردن و تلاش، موفقیتی حاصل کردید، باید این موفقیت را جشن بگیرید. آگاه باشید این جشن گرفتن خیلی طولانی نباشد که شما را ازرسیدن به هدف بعدی تان باز دارد. وقتی کارتان با موفقیت به پایان رسید، کمی استراحت کنید، برای خودتان پاداشی در نظر بگیرید و برای رسیدن به هدف بعدیتان تلاش کنید.
نکته مهم در مورد پاداش دادن این است که چطور به خودتان پاداش دهید که به تقویت انضباط شخصی کمک کند؟ پاداش دادن نباید احساسی باشد و باید معیاری برای آن تعریف شود. مثلاً برای روزی ۵ دقیقه کتاب خواندن، سیستم پاداش دهی خودتان را اینطور تعریف کنید. هفته ای که به طور کامل وظیفه خودتان را به درستی انجام داده اید، آخر هفته به خودتان یک شام یا یک ماساژ پاداش دهید.
8- آموزش و یادگیری
یکی ار راهکارهای پیشرفت و تعالی در کار، یادگیری مطالب جدید است، انسان برای پیشرفت باید دائما در حال آموزش و یادگیری باشد. تداوم در یادگیری و آموزش باعث افزایش مهارت،هر چه مهارتتان در انجام کار بیشتر باشد، درآمد بیشتری خواهید داشت. و این برنامه یادگیری منظم و دائمی به انضباط فردی شما کمک می کند.
مثال: در خیلی از خانواده ها بچه ها به بی نظمی عادت کردند. با رفتن به مدرسه و پس از گذشت یکسال از مدرسه، کم کم بچه ها به نظم و انضباط شخصی نسبتا خوبی می رسند.
9- انگیزه را فراموش کنید !
برای پیشرفت و موفقیت همواره روی داشتن انگیزه تاکید می شود و در بحث انضباط فردی هم به آن اشاره کردیم. اما گاهی لازم است انگیزه را فراموش، به مغزتان بقبولانید و تکرار کنید که در عین بی انگیزگی و بی حوصلگی هم می شود کاری انجام داد!
در یک مصاحبه تلویزیونی از چاک کلوز (Chuck Close)، نقاش معروف آمریکایی می پرسند که برای نقاشی هایش چگونه الهام و انگیزه می گیرد؟ و او با نیشخند جواب می دهد: انگیزه برای مبتدی هاست، حرفه ای ها بلند می شوند و کارشان را انجام می دهند.
حالا چطور در عین بی انگیزگی، کاری را که دوست نداریم انجام دهیم .سخت ترین بخش کار، شروع کار است. اگر با وجود نداشتن انگیزه، کار را شروع کنید، به احتمال خیلی زیاد، آن کار تا حد قابل قبولی پیش خواهد رفت. قانون ۲ دقیقه ای دیوید آلن که در کتاب Getting Things Done به آن اشاره شده، راه حل مشکل شماست.
10- استمرار و پافشاری
ادیسون هزار بار سعی کرد تا توانست از برق روشنایی بگیرد یا لامپ را اختراع کند. شما نیز باید در راه رسیدن به هدف پافشاری کنید و سماجت داشته باشید. شجاعت شروع کار و به پایان رساندن آن بسیار مهم است. هرچه به هدف و خودتان اعتماد داشته باشید میزان موفقیت شما بالاتر است.
برای یک انسان منضبط بزرگترین امتحان، پافشاری روی اصول در شرایط نامناسب است. اینکه بتوانید بر احساسات منفی و ترس های خود غلبه کنید. خود را مجبور به انجام وظایفتان و پیشروی کنید، بزرگترین قدمی است که برای منضبط شدن و یعنی داشتن انضباط شخصی برمیدارید.